Hoe werkt de maatregel precies?

De maatregel zit als volgt in elkaar:

  1. Het HIS meldt op basis van de opt-in registratie bij de patiënt dat een samenvatting van het dossier van de patiënt beschikbaar is bij de huisarts. Dit gebeurt automatisch via de LSP-infrastructuur. Het dossier en de samenvatting blijven bij de huisarts in het systeem. Er wordt alleen gemeld waar hij voor de SEH en HAP eventueel kan worden opgevraagd.
  2. Wanneer een patiënt op de HAP of SEH komt, is de locatie van de professionele samenvatting bekend en kan de samenvatting worden opgevraagd. De artsen op de HAP (huisartsen) of SEH vragen dit op of laten dit doen onder hun verantwoordelijkheid. Dit wordt gelogd.
  3. De patiënt kan zelf nagaan wie de gegevens heeft opgehaald via volgjezorg.nl. Ook de huisarts kan dit in het eigen systeem in de logging nagaan.
  4. Na de coronacrisis blijven alleen de samenvattingen beschikbaar van patiënten die expliciet toestemming hebben gegeven bij de huisarts of via volgjezorg.nl. Dit hebben voor de coronacrisis al bijna 8 miljoen mensen gedaan. De samenvattingen van de overige personen worden weer afgemeld.